• Bærekraftige produkter
  • Rask levering
  • Hjertevarm service

Nå trenger vi yoga mer enn noen gang!

opprettet den

Nå trenger vi yoga mer enn noen gang!

Hørt den før?

 

I disse dager er det mange yogasenter som bruker denne frasen. Er det bare en frase, eller ligger det noe mer bak?

Det finnes etter hvert mye forskning på yoga og effekten den har på oss. Et søk på «yoga» på nettsiden forskning.no bekrefter yogaens mange helsefordeler. For det er sant, det viser seg at yoga har en positiv effekt på det meste, bra for hjertet, viser gode resultater ved fibromyalgi, leddgikt, betennelsestilstander i kroppen, Alzheimer med mere.

 

Yoga gir mer mening i livet

En spennende ny forskning finansiert av NTNU viser at yoga faktisk også kan gi mer mening i livet. Et doktorgradsarbeid utført av Lars J. Langøien, har over tid fulgt utøvere av Ashtanga-yoga. Det som for mange gjerne starter som en fysisk trening blir etterhvert også en praksis som bidrar til å gi et kroppslig fokus et dypere innhold, og dermed blir en kilde til forandring i både kropp og sinn.
 

Forskning er flott, men aller viktigst er det vi selv erfarer. For yoga er først og fremst erfaringsbasert. Vi kjenner hva det gjør med egen kropp og sinn. Det er slik yoga har blitt overlevert fra generasjon til generasjon, kanskje i hele 4-5000 år, med opprinnelse i India. Den fysiske yogaen vi kjenner best er ett av flere ledd i det som er skrevet i Yoga sutraene i The eight limbs of yoga. Patanjalis klassifiseringer av de åtte leddene som må integreres for å oppnå en tilstand av Samadhi. Den tilstanden hvor vi er i så kontakt med egen kjerne, at vi klarer å være upåvirkelig av alle inntrykkene vi kontinuerlig får utenfra. I dette året har det vært ekstra mange inntrykk, som kroppen trenger å absorbere.

For alle vi som jevnlig gjør yoga kjenner effekten yoga har på oss, ikke bare på nakke, ryggvondter, stivhet og andre fysiske plager, men også på hvordan vi føler oss etter en yogatime. Kanskje er den stille stunden i Savasana på slutten av timen, en liten følelse av Bliss, på veien mot «indre fred» i Samadhi. Antagelig kommer vi aldri helt dit at vi kan være upåvirkelig av den verden vi er en del av, men kanskje blir vi mer bevisste på at vi har et valg. At vi står stødigere i oss selv, og vet at pusten er tilstedeværelse - og at vi kan gå tilbake til pusten og den fysiske kroppen når tankene bærer oss avsted til frykt og bekymring.

 

Forbindelsen mellom kropp og sinn

Ordet Yoga kommer fra det gammel-indiske språket Sanskrit, og betyr union som symboliserer en forening av kropp og sinn.

De fleste av oss har også erfart at det er lettere å falle inn i denne roen og tilstedeværelsen på slutten av yogatimen, når kroppen har vært i fysisk aktivitet. Det sies at den fysiske yogaens opprinnelige hensikt nettopp er å gjøre kroppen klar for å fokusere innover. Det vi gjerne kjenner på slutten av timen, er at sinnet faller lettere til ro etter at kroppen har vært i aktivitet. Når vi beveger oss med pusten som bindeledd, vil effekten for mange være at vi i både i Savasana og etter at timen er over, kan kjenne på en større tilstedeværelse. Når tankene endelig har falt litt til ro, faller vi også litt mer til ro.

Dette kommer i tillegg til at den fysiske kroppen også har det bedre etter en time med yoga. Vi har styrket den fysiske kroppen og økt blodgjennomstrømmingen slik at kroppen blir i bedre stand til å reparere seg selv. Mange kjenner også at søvnen kommer lettere og blir bedre når vi jevnlig gjør yoga, og de fleste av oss har vel erfart hva mangelen på søvn gjør med oss.

I tillegg til at forskning viser at yoga gir en større mening med livet, viser den også at den faktisk renser hjernen. Ikke rart vi føler oss litt fornyet og har det bedre etter en time med yoga.

Så det er sant, det vi allerede vet, yoga er viktigere enn noensinne akkurat nå.

 

God yoga-time, selv om vi ikke kan gjøre den sammen akkurat nå.

 

Skrevet av Yogalærer og journalist Marit G. Laache

 


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din