• Bærekraftige produkter
  • Rask levering
  • Hjertevarm service

Yoga gjennom julen

opprettet den

Yoga gjennom julen

Yoga gjennom julen

Vi håper du har vedlikeholdt din yogapraksis gjennom romjulen og fridagene. For når yoga blir integrert i livet ditt, er det noe du praktiserer og ikke trener. Joda, det er en fantastisk måte å holde kroppen i form på, som et lite Kinderegg, hvor både kropp, sinn og til og med kanskje sjelen blir ivaretatt. Noe som skiller yoga fra andre måter å holde seg i fysisk form på, er at hver eneste yogatime er en anledning til å fokusere på pust med alle de fordelene det gir.

For i yoga synkroniseres bevegelsene med pusten, din pust. En pust som ikke bare er den korte pusten oppe i brystkassen, men en fullstendig pust. Pusten er vår livskilde, den nærer alle cellene og kroppsvevet. Lungenes hovedoppgave er å forsyne blodet med oksygen, og fjerne karbondioksid og avfallsstoffer. Alle levende celler i kroppen er avhengig av oksygen for å fungere. Når vi puster inn, sørger lungene for at kroppen får tilført det oksygenet vi trenger og at næring bringes ut til alle kroppens celler. Når vi puster ut, fjernes karbondioksid og avfallsstoffer og stimulerer kroppens detox-prosess.

 

Ro til nervesystemet

Barn puster naturlig med hele magen, men et sted på veien begynner vi gjerne å holde magen litt inne slik at pusten ikke kommer helt ned. Og når vi kjenner ytre eller indre stress, vil pusten automatisk flytte seg opp i brystet. Dette er en del av kroppens egen fryktregulering. Du husker det med fight, flight eller freeze, kroppens respons på stress. Det skjer uavhengig av om situasjonen er livstruende slik den opprinnelige mekanismen var tiltenkt når et villdyr truet oss. Eller om den handler om mer moderne farer som det å bli sittende i kø når du skulle vært et helt annet sted, når du har en arbeidsoppgave med deadline og på langt nær er i rute. Når du krangler med sjefen eller kjæresten, eller alt det andre som kroppen oppfatter som stress. Responsen er den samme og kroppens reaksjon er den samme. Kroppen gjør seg klar til beredskap, flukt, kamp eller blir helt nummen og paralysert. Som når deadline raskt nærmer seg og du gjør alt annet enn det som bringer deg et steg nærmere målet.

 

Så hva har dette med yoga å gjøre?

Jo, det som er genialt med yoga er at pusten må være med for at det skal være yoga. Hvis ikke er det jo mistenkelig lik noen av de øvelsene vi gjorde i gymmen da vi gikk på skolen. Og det som er enda mer spesielt er at pusten følger ikke øvelsene vi gjør, men vi tilpasser øvelsene til pusten vår. Med det får kroppen og oppmerksomheten en mulighet til å kunne hvile i pusten. Vi faller inn i en pust og en rytme som gir mulighet til tilstedeværelse – og ro. Dermed går kroppen ut av stressmoduset den kanskje var i da vi startet, og inn i det parasympatiske nervesystemet som nettopp er knyttet opp mot ro og hvile. Jo mere vi er der, jo mer vil vi kunne kjenne en effekt på både søvn og fordøyelse. For det er nettopp de funksjonene kroppen ikke prioriterer når den gjør seg klar for kamp og forsvar.

 

Pusten er alltid i nåtid

Det betyr at det er flere måter å praktisere yoga på. Om du ikke har fått gjort så mye fysisk yoga som du hadde tenkt i julen, har du kanskje fått beveget deg på andre måter. Og så lenge tankene dine er i bevegelsene dine, om du går tur, danser, står på ski eller bare sitter der med en kopp te og ser ut av vinduet er du tilstede, akkurat her og nå!  Ikke i fortiden, ikke i fremtiden, men akkurat i dette lille øyeblikket. Så lenge du er til stede i det du gjør, praktiserer du meditasjon, og meditasjon er en av de åtte grenene i Patanjalis yoga sutra.

Etter de to første grenene som handler om å ivareta deg selv på best mulig måte, både i forhold til deg selv og den verden du har rundt deg, kommer den grenen som handler om fysisk yoga, stillingene, øvelsene eller asanas på sanskrit, dette gammel-indiske språket som er tett knyttet opp mot yoga.

Den neste viktige grenen er pusten (pranayama). Det skjer når pusten går fra å være autonom, dvs den går av seg selv – til du blir bevisst din egen pust, kanskje ved å forlenge den og gjøre den roligere og dypere. Pratyahara er når du fokuserer på det å trekke sansene dine litt inn, bort fra den ytre verden og Dharana er tilstedeværelse i det du gjør. Deretter kommer meditasjon. Målet er Samadhi (Bliss). Følelsen av å være i ett med alt, og upåvirket av alt!

Så om du klarer å la tankene dine være akkurat der du er, og til og med husker å puste helt inn og helt ut, sånn helt ordentlig  - da har du brakt inn flere av yogaens elementer (og helsefordeler).

 

Halv solhilsen

Hvis du i tillegg reiser deg opp, strekker armene dine høyt opp på innpust, bøyer deg fremover på utpust, setter hendene på leggen og strekker ut ryggen på innpust, lar hodet henge ned på utpust og langsomt strekker deg opp igjen på innpust, da har du gjort en halv Solhilsen. Gjenta dette 10 ganger, bli stående med hender foran brystet, kjenn at pusten kommer helt ned i magen din igjen, og kjenn etter hva du er takknemlig for akkurat i dag.

Gratulerer – du har praktisert yoga. Uavhengig av om du fortsatt sitter der med tekoppen din og er til stede i akkurat det du ser og opplever, eller om du faktisk gjennomfører en serie med halve Solhilsener.

 

 

Vi i Magenta Yoga ønsker deg en nydelig romjulsdag, og håper vi sees for en hel Solhilsen i januar.

Ps om du nå kjenner at du fikk lyst på en ordentlig yogatime, så husk at alle timene dine fremdeles ligger tilgjengelig i Facebook-gruppen din.


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din