• Bærekraftige produkter
  • Rask levering
  • Hjertevarm service

Yin eller Yang? Ja takk, begge deler

opprettet den

Yin eller Yang? Ja takk, begge deler

 

Du har kanskje sett at yoga kommer med mange ulike navn og betegnelser. Hva er egentlig forskjellen mellom de ulike yogatypene? Og hvilken yoga passer for deg?

 

Kanskje vet du allerede at yoga kommer fra det gammel-indiske språket Sanskrit, og stammer fra ordet Yuj, som betyr «å forene». Det er nærliggende å tro at det betyr en forening av kropp og sinn, pust og bevegelse, aktivitet og hvile.

Den «vanlige» yogaen de fleste av oss kjenner, kommer fra nettopp India, og kan følges omtrent 5000 år bakover.  Prinsippene for mange av øvelsene (asanas på Sanskrit) er basert på bevegelse, likevekt og balanse, og det sies at målet med den fysiske yogaen er å trene opp kroppen til å kunne sitte stille i meditasjon. Yogiene studerte hvordan dyr beveget seg mellom hvile og aktivitet og så det velbehaget det førte med seg. Kanskje ikke så rart at mange av posisjonene har dyrenavn som Kobra, Øgle, Firfirsle, Due, Ørnen osv.

 

Mange av dagens yogaretninger har en felles bakgrunn fra Hatha-yoga. Du har kanskje hørt om Ashtanga, Vinyasa, Poweryoga, Flyt-yoga, Iyengar, Kundalini og ulike andre navn. Mange av yogaformene er en forening av opprinnelige indisk bakgrunn og nyere vestlig innflytelse.

 

Ha – betyr sol

Tha – betyr måne

 

De fleste yogatimene har ofte en lik oppbygging basert på de tre elementene, pust, bevegelse og avspenning. Kanskje starter timen med en landingsmeditasjon, fortsetter med en fysisk del og ender i Savasana, avspenningen på slutten av timen. Roen i kroppen etter å ha vært i bevegelse koordinert med egen pust, gir for mange en mulighet for kontakt innover. Slik som dyrene klarte å finne total ro etter å ha vært i bevegelse.

 

 

Vi kombinerer mer aktive «sol»-stillinger, det som representerer det maskuline, med mykere «måne»-stillinger.

Målet er å balansere pusten, sinnet og kroppen, gjennom fysiske stillinger, pusteøvelser og tilstedeværelse. Og ikke minst finne balansen mellom aktivitet og hvile.

Kinderegg

Meditasjon, pust og fysisk aktivitet. Det er en grunn til at yoga ofte omtales som et Kinderegg, og en av grunnen til yogaens popularitet i den vestlige verden. For mange oppleves yoga som en annerledes måte å holde seg i form på, nettopp fordi pusten og tilstedeværelsen blir ivaretatt i tillegg til den styrkende delen. De fleste av oss har ulike grader av stress i livene våre, fysisk og psykisk, og kjenner at yogatimene har en positiv effekt også etter at tiden på matta er over. Hele kroppen nyter godt av at stressnivået senkes. Mange opplever bedre søvn og fordøyelse, for dette er funksjoner i kroppen som nedprioriteres når stressnivået i livet økes og kroppen er i beredskap. For kroppen skiller ikke alltid mellom reelle livstruende farer og feks stress i forbindelse med en deadline. Selv en uoverensstemmelse med naboen eller sjefen kan sende oss rett inn i høy stressmodus.

Et bilde som inneholder tekst, person

Automatisk generert beskrivelse

Gjennom en time har vi som regel vært innom sittende, liggende og stående stillinger. Vi har bøyd kroppen forover, bakover og inn i vridninger, balansert og antagelig også gjort det vi kaller inversjoner, dvs stillinger hvor hodet er lavere enn hjertet, feks i «Hunden som ser ned». Vi har styrket kroppen, økt fleksibiliteten og stimulert blodsirkulasjonen i leddene og indre organer.

Yin yoga

Yin yoga er basert på kinesisk medisin (TKM) og Fem elementer. Utgangspunktet er at året er delt inn fem ulike element, ett for hver årstid – og at vi mennesker er uløselig knyttet til naturen og omgivelsene slik at våre behov, fysisk og psykisk, vil endre seg i takt med naturens syklus. Elementene er vann, tre, ild, jord og metall. Hvert element er igjen knyttet opp mot kroppens meridianer, kanaler hvor energien beveger seg og dermed påvirker hvordan vi har det. Målet er å være i balanse. Ubalanse i elementet vil forårsake en ubalanse i kroppen, fysisk og psykisk.

Akkurat nå er vi i ferd med å forlate vann-elementet, vinterens element, som er preget av en mykere yin-kvalitet. I vintermånedene går naturen til ro, og vi mennesker trenger også å vende energien innover i denne årstiden. Vi har behov for mer søvn og hvile når dagene er kortere og mørkere. Om vi fortsetter i samme tempo som resten av året, jobber vi mot kroppen istedenfor med. Organene vi trenger å ta ekstra hensyn til er nyre og urinblære, organer som flytter væske i kroppen vår og som er sensitive for stress og kulde. Dersom meridianer og organer er i ubalanse, vil det kunne føre til emosjonell ubalanse. Det betyr at i yin-timene gjør vi gjerne øvelser som påvirker nyre- og blæremeridianene, som løper langs innersiden av lårene og ryggsøylen. Fremoverbøyninger som Sittende sommerfugl eller dragonfly, stimulerer meridianene både på innsiden av lårene og overkroppens for- og bakside.

 

Et bilde som inneholder vegg, innendørs, person, stripete

Automatisk generert beskrivelse

Prinsippet er hvile og ro

Mange av øvelsene (asanas) kan oppleves like i «vanlig» yoga og yin yoga, men du vil oppleve at de ofte har ulike navn og ulike prinsipper. Mens vi i «vanlig» yoga jobber aktivt inn mot kroppens muskulatur, er hvile prinsippet for yin yoga. Vi går forsiktig inn i stillinger hvor målet er å gi kroppen og muskulaturen mest mulig ro, og blir der i flere minutter for å gi bindevevet tid til langsomt å åpne seg. Bindevevet ligger som sukkerspinn rundt alle kroppens ledd og organer, og etter hvert som vi blir eldre er det ofte bindevevet som stivner og dermed gir kroppen nedsatt bevegelighet.

 

Vår-elementet – det begynner å spire

21. mars på vårjevndagen og vi på god vei inn i en litt mer yang-basert årstid. For selv om vinteren tilsynelatende kan virke både fargeløs og livløs, er den mer enn det vi ser. Under overflaten har naturen brukt tiden til å gjøre seg klar for en ny årstid. Så snart solen begynner å varme igjen, spretter det nytt liv ut av tørre grener. Kanskje er det slik med oss mennesker også. Selv om vi har følt mangel på energi på tampen av vintermånedene, gjør vi oss nå klare for å vende energien utover igjen. Våren er en blanding av Yin og Yang.

Husk at overganger kan oppleves som krevende for mange, og at det derfor kan være ekstra viktig med litt egenomsorg akkurat nå.

Egenomsorg kan gjerne være en yin yoga-time med myk ullmatte under kroppen, bolster som støtter kroppen, et varmt pledd, og kanskje en øyepute. Pust og hvile. Kanskje kjenner du også at energien spirer etterpå.

 

5 minutter
En liten stund i Barnet med støtte under hode og mage, nærer kroppen samtidig som den løsner spenninger i korsryggen. Med andre ord, en perfekt fem-minutters pause på hjemme-kontoret.